Hem-För renhet och ordning-Symaskin-Varför är en tråd trasslad i en symaskin?

Varför är en tråd trasslad i en symaskin?

Syndrom med "fågelbo" är ett problem med en symaskin, som alla som sysslar med har sytt minst en gång. Om du under arbetet, istället för en rak linje, såg ett gäng trådar, och nålen rör sig med svårigheter eller sitter helt fast, så läs vår artikel för att ta reda på varför trådarna så ofta förvirras i en symaskin.

Så här ser förvirring ut

I de flesta fall behöver du inte ringa en specialist för reparation av symaskiner. Det spelar ingen roll om du har en mekanisk maskin eller en automatisk, gammal eller ny. Principen är densamma överallt, men du kan lära dig mer om din maskin från instruktionerna.

Vi rekommenderar att du läser artikeln: "Varför i symaskiner kan slinga på undertråden«.

Varför är en tråd trasslad i en symaskin?

Här är några vanliga orsaker till att detta kan hända:

 • tråden är felaktig gängad;
 • de övre och nedre trådarna är sträckta ojämnt;
 • nålen matchar inte trådens tjocklek eller är inte korrekt insatt;
 • mekanisk skada.


Felaktig gängad tråd - Den vanligaste orsaken till förvirring. Kontrollera först om du gjorde det korrekt. Detta gäller båda trådarna. Fyll på den noggrant, om nödvändigt med hänvisning till instruktionerna. Om du gjort ett misstag vid någon tidpunkt, korrigera det så löser problemet.

Spänningsjustering

Ofta inträffar förvirring på grund av trådens ojämna spänning: den övre justeras med korrigeringsplattor, vars avstånd bestäms av omkopplaren monterad på maskinkroppen och den nedre i spolhöljet.

Övre justering och nedre

 • Ju mindre avståndet mellan plattorna, desto starkare är övertrådens spänning

För att justera spänningen på den undre gängan behöver du en skruvmejsel. Först måste du lyfta foten och ta bort nålplattan. Det finns en skruv på spolhöljet, genom att vrida den med en skruvmejsel kan du öka eller minska spänningen på den nedre gängan.

Om spoltråden inte håller i övertråden och kryper upp medan du syr, så kommer sömmarna i bästa fall att se snygga ut och i värsta fall kommer de att trassla in sig. I det här fallet måste du öka spänningen på den undre tråden genom att skjuta plattan. För att göra detta, dra åt skruven ordentligt med en skruvmejsel på spolhöljet:

Pilen visar skruven för att justera spänningen.

Därefter gör du några testlinjer. Om allt är i ordning kan du fortsätta med fördröjd sömnad.

 • Trådar kan förväxlas om spolen inte är på sin plats. Om allt görs korrekt kommer du att höra ett karakteristiskt klick när du placerar spolen i skytteln

Om maskinen är korrekt laddad och allt är i ordning med spänningar, kan ett fel fungera på grund av en maskinfel.

Förvirring kan uppstå på grund av fel i skytteln. Med detta problem är det lämpligt att kontakta en specialist för reparation av symaskiner.

Men du kan bli av med dem själv om det bara är en liten burr. Ta bort nålplattan och se vad tråden klibbar fast vid. Vrid hjulet med handen mot dig själv och om den undre tråden inte dyker upp, dra sedan försiktigt ut skytteln och se om den hakar fast på den. Detta kan hända på grund av uppkomsten av burrs, som bör skäras noggrant med en skalpell (eller nagelfil). Försök att lämna en smidig övergång efter dem, längs vilken tråden kan glida utan störningar.

Efter att ha installerat skytteln tillbaka ska du kontrollera framstegen på den nedre tråden. Om allt är i ordning, sätt tillbaka kroken med spolen och nålplattan.

Vad mer kan orsaka förvirring och hur man undviker det?

 • Om trådarnas tjocklek inte stämmer med nålens tjocklek kommer den undre tråden troligen att förväxlas;
 • Lite tryck på tyget. Det bör justeras efter materialets tjocklek;
 • Trådarna är vänster vridning (S) och höger (Z). För symaskiner är det bättre att välja de som är vridna till vänster;
 • Det är önskvärt att trådarna på spolen lindas från den övre spolen;
 • Nålen är inte korrekt insatt. För att åtgärda problemet tar du bort det och sätter tillbaka det hela vägen till vänster platta. Se till att inloppet är exakt centrerat och dra åt skruven.
 • Nålen är tråkig. I detta fall måste den ersättas med en ny.
 • Om du har använt maskinen i mer än ett år, är det värt att behandla delarna med olja, ofta uppstår problem på grund av skador på delar vid tiden.

Avslutningsvis några ord

Använd inte låg kvalitet eller gamla trådar. Om de är av dålig kvalitet, kommer du ofta att möta förvirring och klippa. Och utseendet på de färdiga linjerna kommer att ha ett eländigt utseende.

Du bör inte välja "sällsynta" trådar för sömnad

Om du inte kan hantera spänningen, kontrollera om det finns främmande föremål i symaskinen. För att göra detta, ta en tandpetare och gå längs banan för trådrörelse.

När du byter tråd (till exempel från X / B till syntet, smidigare och tunnare) måste du konfigurera spänningen igen. Annars måste du igen möta utseendet på förvirring på grund av felaktig spänning.

I vår artikel kan du också ta reda på varför symaskin rivar en tråd.

Lämna en kommentar